Guido De Craene (Antwerpen, 2 juni 1955) werkt als acteur, scenarist en regisseur sinds 1976.

Van 1996 tot 2000 was hij artistiek leider van het theatergezelschap De Komeet in Mechelen. Daarna woonde hij enkele jaren in New York, waar hij ook als regisseur werkte. De Craene speelde onder andere een hoofdrol in de internationale filmproductie Waiting for Dublin (Roger Tucker), die in 2007 bekroond werd op het Moondance International Film Festival. De film kreeg er de 'Seahorse Award' en won de publieksprijs. In 2012 won ook Guido zijn eerste kortfilm 'Carrière' de prijs van 'Best short comedy' op dat Moondance festival.

In 2015 bracht hij dan zijn eerste eigen (Franstalige) langspeelfilm uit: '46, XX'. Deze film werd door verschillende internationale festivals geselecteerd: '46, XX' won onder andere de prijs van 'Best Feature Foreign Drama' in Ohio. Hoofdrolspeelster Gaëlle Gillis werd uitgeroepen tot 'Best Actress in a Debut Performance' op het NYC Independent Film Festival.

Nadat '46, XX' in België werd geselecteerd als openingfilm van het RazorReel festival in Brugge, werd de film opgenomen in het Video On Demand platform van UniversCine. In de US werden de distributierechten aangekocht door New World Cinemas.

In 2018 speelde Guido o.a. de rol van 'Calpin' in de film 'Kursk' van Thomas Vinterberg. En zijn kortfilm 'Don't get mad, ...', met de Amerikaanse acteurs Sabrina Culver en Neb Chupin, viel opnieuw in de prijzen.

De Craene is getrouwd met actrice An Swartenbroekx en hebben elk 2 kinderen uit een vorige relatie.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Guido_De_Craene

 

Deze regisseur nam de regie op zich tijdens de volgende producties van het Tiens Trac Theater:
Klachten (lichte zedenkomedie | 2019)